Allergisk snuva –
vad beror det på?

Hos allergikern överreagerar immunförsvaret på ett främmande ämne, som i själva verket inte alls är farligt för kroppen – till exempel pollen eller pälsdjur.

I den första fasen av den allergiska reaktionen frigörs olika retande ämnen i kroppen, bland annat histamin. Det orsakar de typiska, omedelbara besvären – nysningar och rinnande, kliande näsa och ögon. Men det frigörs också ämnen som ger signaler till kroppens inflammatoriska celler.

Efter ett tag kan reaktionen ge upphov till en inflammation i näsan, med mer långvariga och ofta svårare besvär, vanligtvis nästäppa, rinnsnuva, nysningar och klåda.

De vanligaste besvären vid allergiska snuva:

  • Rinnsnuva
  • Nästäppa
  • Nysningar
  • Klåda i näsa och ögon

Beroende på vad du är allergisk mot kan du få symtom både under pollensäsongen och under övriga året.

Pollenallergi

Pollenallergi (även kallad hösnuva eller säsongsbunden rinit) är en allergisk reaktion som orsakas av att man andas in pollen från träd, gräs, ogräs eller mögel och svampsporer.
Pollensäsongen pågår mellan tidig vår och tidig höst.

Året-runt-allergi

Året-runt-allergi (även kallad året-runt-snuva eller perenn rinit) förekommer under hela året.
Symtomen kan orsakas av en känslighet för flera olika saker, men pälsdjur och kvalster är vanligast. Även fjädrar och olika livsmedel kan ge allergiska besvär året runt.

Båda typerna av allergi har dock samma grundorsak – en överreaktion av immunförsvaret som startar en inflammationsprocess.

Med allergiläkemedel kan man lindra de vanligaste besvären vid både pollen-, kvalster och pälsdjursallergi.